Het Givt DNA:
De gever centraal

Een van de belangrijkste dingen die we in ons achterhoofd houden bij het ontwikkelen van Givt is de behoefte van de gever.

Een van de belangrijkste dingen die we in ons achterhoofd houden bij het ontwikkelen van Givt is dat de behoefte van de gever – de gebruiker van de Givt app – de basis is bij het maken van keuzes. Waarom we dit zo belangrijk vinden is ontstaan in de startfase van Givt.

Givt heette nog geen Givt en was alleen nog een idee van Sjoerd die tijdens een kerkdienst geen contant geld bij had voor de collecte en het onvoorstelbaar vond dat hier nog geen alternatief voor bestond. Givt is dus echt ontstaan vanuit de behoefte van een gever. Dit is nu ruim 4 jaar geleden en nog steeds voor ons heel actueel. We onderscheiden ons van andere oplossingen omdat we altijd vertrekken vanuit de behoeftes van de gever.

Geven kan op heel veel manieren natuurlijk, onze oplossing richtte zich op het geven van geld zoals je dat ook met contant geld zou doen. Voor veel mensen is het niet bij zich hebben van contant geld een reden om niet te geven, jammer natuurlijk! Want de wil om te geven is er wel degelijk! We belemmeren onszelf in wat we eigenlijk graag willen terwijl dit eenvoudig op te lossen is. Bijna iedereen draagt wel een telefoon bij zich. Een apparaat met heel veel mogelijkheden. Daarom hebben we ervoor gekozen om een app te maken die gebruikt kan worden tijdens de collecte. Het is tijd voor vernieuwing.

De behoeftes van de gever echt centraal zetten

Zonder gevers zijn er geen inkomsten, giften zijn voor de kerken en goede doelen erg belangrijk om te kunnen doen waar ze voor staan. En omdat de giften gedaan worden door gevers zijn wij ervan overtuigd dat het voor het bieden van een passende oplossing heel belangrijk is om in de behoeftes van de gever te voorzien. We hebben het dan niet alleen over kleuren of de plek van een knop maar echt de basis behoeftes die met het geven gepaard gaan. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld anonimiteit, geen enkele organisatie is in eerste instantie op zoek naar een oplossing waarbij ze geen gegevens hebben van de mensen die de giften doen. Veel van de huidige manieren van collecteren zijn gebaseerd op een eenzijdig contact van de organisatie naar de gever. Denk hierbij aan de post die je krijgt van goede doelen. We hebben dus gekozen om iets te doen wat voor de organisatie niet voor de hand ligt. Maar omdat wij met veel mensen hebben gesproken en op basis van deze gesprekken onze keuzes hebben gemaakt zijn de gebruikers van de app toch anoniem voor de ontvangende partij. Om die reden zijn er organisaties die geen Givt gebruiken en dat is prima, dat komt wel – of misschien ook niet. Wij maken een oplossing voor de gever, en daar zijn we trots op.

De wil om te geven

Iedereen die wij spreken geeft aan te willen geven. Hoe ze dit doen verschilt maar iedereen geeft wel eens iets. De bereidheid om te geven is er dus maar de juiste oplossing nog niet. Vaak is het nodig dat er een geef-vraag gesteld wordt. Dus iemand die aan je deur klopt, iemand die je aanspreekt op straat of een bericht dat vraagt om giften. We hebben blijkbaar iets nodig om ons aan te zetten tot geven. De huidige manier heeft als gevolg dat je geeft aan de doelen die contact met je zoeken. Dat zijn niet per definitie de doelen waarmee je de sterkste verbinding voelt. Wij geloven dat als we de behoeftes van de gever serieus nemen we daarmee de beste oplossing kunnen maken. Dit betekent dus ook dat als deze behoeftes niet serieus genoeg worden genomen, de bereidheid om te geven daalt. Stel je maar eens voor: er staat iemand voor je deur die collecteert voor een willekeurig doel, geef je dan gevoelsmatig iets aan de persoon die voor je deur staat of iets aan het doel waarvoor gecollecteerd wordt? Zou je meer of minder geven als je zelf onderzoek zou doen naar een doel dat goed bij je past? Gebaseerd op de gesprekken die we hebben gehad denk ik dat je antwoord is dat je meer zou geven wanneer je een weloverwogen keuze maakt en daarmee meer het gevoel hebt dat je iets hebt bijgedragen. Grote kans dat je de persoon aan de deur een paar euro geeft die je toevallig in je portemonnee hebt en voor een doel dat je zelf hebt uitgezocht een hoger bedrag in gedachten hebt. Nu is het niet onze insteek om ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk gaan geven maar wel dat de giften die je doet ook de voldoening geven die daarbij hoort.

Zelf regie hebben

Wij vinden het belangrijk dat je zelf aan het roer staat. Zelf kiezen hoeveel je wilt geven, zelf kiezen wanneer je geeft, zelf kiezen hoe je wilt geven, zelf kiezen aan wie je wilt geven. Dit lijkt vanzelfsprekend voor ons, maar veel alternatieve oplossingen sluiten hierbij niet helemaal aan. Een goed voorbeeld zijn de collectebonnen in de kerk. Je moet bij het gebruiken van collectebonnen vooraf bedenken hoeveel collectebonnen je koopt en tijdens de collectes bepaal je hoeveel je exact wilt geven. De kerk heeft het geld al ontvangen toen je de bonnen hebt aangeschaft, je geeft eigenlijk alleen nog door voor welke collectes deze bestemd zijn bij het daadwerkelijk doen van je gift. Dit geldt ook voor het opladen van een tegoed. Je bent hiermee ook gelimiteerd in hoeveel je spontaan kan geven, je hebt immers al van te voren bedacht hoeveel dat zou zijn. Wij vinden dit een gek idee en willen met Givt bereiken dat jij echt autonoom bent bij het geven van giften, zoals je dat ook bent in de rest van je leven.