Het Givt DNA: Samenwerken

Na ons DNA-item over onze overtuiging dat de gever centraal moet staan bij de ontwikkeling van een geefoplossing, willen wij nu aandacht geven aan het belang van samenwerken.

Externe samenwerking

Samenwerking staat bij ons ontzettend hoog in het vaandel. Sterker nog, het is een van de pijlers waarop onze hele organisatie is gebouwd. Wij waren er namelijk van het begin af aan van overtuigd dat nauwe samenwerking met alle betrokken partijen tot de beste oplossing leidt. Eerlijkheid, transparantie en gelijkwaardigheid zijn hierbij essentiële bouwstenen voor een samenwerking. Dat betekent dat je soms met je billen bloot moet en moet kunnen toegeven dat je een fout hebt gemaakt. En dan het vertrouwen hebben dat de ander je niet laat vallen.

Dit klinkt natuurlijk erg mooi, ergens idealistisch, maar die overtuiging hebben wij omgezet tot een concrete geefoplossing voor mensen die ter plekke of vanuit huis met gemak kunnen geven. Dat hadden wij in ons eentje nooit kunnen bereiken. Iets maken vanuit een ivoren toren in de hoop dat het voor iedereen gaat werken, is volgens ons niet de manier om tot iets relevants te komen. Zo valideren wij al onze aannames over de geefoplossing en verzamelen wij zoveel mogelijk feedback en kritiek. Hier draait het tenslotte om: een relevante geefoplossing ontwikkelen die ertoe doet voor alle betrokken partijen.

Wat betekent dit voor onze samenwerkende partijen? Allereerst dat wij in gesprek gaan wanneer er problemen ontstaan. Er klopt iets niet in de relatie wanneer je voortdurend de kleine lettertjes van het contract moet lezen. Liever vertrekken we vanuit het principe van gelijkwaardigheid en kiezen we voor een eerlijke en heldere communicatie, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn. Een wat kwetsbaar vertrekpunt voor ons is dat je niet aan ons ‘vastzit’. We tekenen een open overeenkomst en wij hanteren geen opzegtermijn of -bedrag. En zo willen wij dat ook graag. Een goed product moet goed blijven en die verantwoordelijkheid moeten wij ook durven te nemen. We willen voornamelijk leren van wat er mis gaat en onszelf blijven verbeteren. Daar moet je samen voor gaan.

Interne samenwerking

Niet alleen naar buiten toe, maar ook van binnen zit samenwerking in ons DNA. Al vanaf dag één werken we met Scrum. Ondertussen hebben we maar liefst 108 sprints van twee weken gehad. Samenwerken staat centraal in het Scrum-framework. Eén van de middelen daarvoor is de Sprint Demo. Daarin laat je aan alle betrokkenen zien wat je de voorbije twee weken hebt ontwikkeld. Het is een moment van inhoudelijke feedback, maar ook van feest vieren. Je bent blij dat je weer een stap vooruit hebt gezet, hoe klein die soms ook is. Ondertussen zijn er drie teams binnen Givt. De demo meeting zorgt ervoor dat alle teams op elkaar afgestemd blijven en van elkaars voortgang op de hoogte zijn. Deze twee uur per twee weken maken een wereld van verschil. En iedereen is er bij welkom. Ook jij! Na dit moment volgt er altijd een moment waarop elk team apart gaat reflecteren op de voorbije twee weken. De Sprint Retro. Wat ging er goed in onze samenwerking? Wat kon er beter? Hoe zit je in je vel? Een chipje, een nootje en een drankje erbij. Het hoeft niet veel te zijn, maar gewoon even elkaar leren kennen zonder de normale werkdruk. Er is ruimte voor een lach. En gelukkig ook voor een traan. 😉