Hoe Willem zijn giften organiseert

Wij zijn nieuwsgierig naar waarom jullie geven en hoe jullie dat eigenlijk organiseren. Wij stelden deze vragen aan Givt’er Willem. 

Waarom geef ik eigenlijk? En hoe bepaal ik waaraan ik geef? En hoeveel geef ik dan? Dit zijn vast vragen waar je niet elke dag mee bezig bent maar die je jezelf vast wel eens hebt gesteld. Wij zijn nieuwsgierig naar waarom jullie geven en hoe jullie dat eigenlijk organiseren. Wij stelden deze vragen aan Givt’er Willem. 

“Ik ervaar het als mijn morele plicht om goede doelen te steunen. Ik wil graag organisaties steunen die ik de moeite waard vind. Het liefst zijn dat organisaties die minder in de spotlights staan. En ik geef als de nood hoog is, zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar in Libanon.

Je moet namelijk wel keuzes maken waaraan je wilt geven. Je wordt overladen met verzoeken en daarom maak ik een selectie. Je kunt je gift budget natuurlijk ook maar één keer uitgeven. Ik heb namelijk een vast budget van waaruit ik geef. Dat budget baseer ik op 8 á 10% van mijn inkomen. Dat is een oud-christelijk principe, een tiende geven. Die gedachte wil ik graag vasthouden.

In de loop van de jaren is er een vast giften patroon gegroeid. En ieder jaar heroverweeg ik mijn keuzes waar ik aan wil geven. Soms stop ik met doelen steunen en soms komen er weer nieuwe voor in de plaats. Ongeveer 75% van de doelen staan vast en 25% wisselt. Eens per jaar, als ik mijn vakantiegeld krijg, bekijk ik mijn giften. Tot die tijd verzamel ik de acceptgiro’s van doelen die ik wil onthouden.

Tot voor kort gaf ik alleen via internetbankieren en door middel van acceptgiro’s. Nu met de uitbreiding van Givt, de mogelijkheid om terugkerende giften in te stellen, wordt dat een stuk makkelijker. Ik heb daar al veel gebruik van gemaakt. Het is handig en efficiënt. Je legt je giften gelijk vast en dat is belastingtechnisch fijn, met overboekingen is dat veel ingewikkelder. Hierbij heb ik alle giften in één overzicht.

Als je terugkerend geeft, hoef je er niet meer over na te denken, omdat je vooraf bepaalt hoe vaak en hoeveel je wilt geven. 

Niet alle doelen zijn nog bij Givt aangesloten, daarom doe ik nog niet alles via de app. Maar mochten er meer doelen bijkomen, dan vind ik dat prachtig!”

Om jullie nog beter te helpen grip te krijgen op je giften zijn we bezig samen met gebruikers een nieuwe feature te maken! Het doel is dat we je meer inzicht willen geven in jouw giften patroon. Nieuwsgierig? Houd onze de nieuwsbrieven goed in de gaten!