
Welke donaties mag je aftrekken van de belasting?
Elk jaar komt de belastingaangifte weer om de hoek kijken. Maar hoe zit het nu precies? Wij leggen het uit!
Het is weer die tijd van het jaar...
We ‘mogen’ binnenkort onze belastingaangifte weer doen! En goed nieuws: je mag je giften hierin meenemen. Daar was je misschien al bekend mee, maar hoe zit het nou ook alweer precies? Welke donaties mag je aftrekken van de belasting?
Je staart naar de pagina van de Belastingdienst nadat je de bekende blauwe enveloppen weer uit je brievenbus hebt gevist. Je voert je uitgaven in en ineens schiet het je te binnen: je doneert elke maand een bedrag aan het Wereld Natuur Fonds en aan de Hartstichting. Gelijk invullen maar zodat je het kan laten aftrekken van je belastbaar inkomen! Maar mag dat eigenlijk wel?

Wij maken dit graag nog wat duidelijker voor je. Als bepaalde donaties voldoen aan een aantal voorwaarden, mag je deze aftrekken van je belastbaar inkomen. Het inkomen waarover je aangifte wordt berekend, wordt op deze manier lager en zo betaal je minder inkomstenbelasting. Dit is een regeling die de overheid heeft bepaald om het doneren aantrekkelijker te maken.
Wat houdt die voorwaarde in? Het goede doel waaraan je geeft moet voldoen aan de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Goede doelen die hieraan voldoen, betalen geen belasting over de donaties die ze ontvangen en zo kunnen ze 100% van de giften inzetten voor hun eigen doelstellingen. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om het bedrag dat ze terug krijgen van de belastingdienst ‘weer’ te geven aan het goede doel om op deze manier zo veel mogelijk uit hun gift te halen.
Er geldt een drempel en een maximum voor giften die je van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Deze bedragen worden bepaald op basis van je inkomen en zijn dus voor iedereen anders. Je mag niet meer aftrekken aan gewone giften dan het maximum: 10% van je drempelinkomen. De drempel ligt op 1%.
Helaas kun je met cash-donaties, zoals geld dat je in de collectebus doet of aan een straatmuzikant op straat geeft niet aftrekken van je belasting. Het gaat er namelijk om dat je met een bankafschrijving aan kunt tonen dat je het geld hebt gedoneerd. Donaties via Givt zijn natuurlijk digitaal en kun je achteraf aantonen door middel van je jaaroverzicht. Alle donaties die hiertussen staan, hebben wij al voor je geselecteerd op ANBI-status. Je kan dit overzicht dus een-op-een overnemen bij het doen van je belastingaangifte. We kunnen de belastingaangifte zo in ieder geval makkelijker voor je maken.
“Het is handig en het werkt efficiënt. En je legt het gelijk vast. Met Givt werkt het heel anders dan collectebonnen of overboekingen, dat is veel ingewikkelder. Nu zet je je giften gelijk vast en dan is het belastingtechnisch ook goed..” – Willem
Gelijk aan de slag? Zo download je je jaaroverzicht:
Ga naar het menu in de Givt-app naar ‘Giftenoverzicht’, druk rechtsboven in het scherm op het download icoontje en kies over welk jaar je het giftenoverzicht wilt ontvangen. Binnen enkele minuutjes ontvang je dit overzicht in jouw mailbox!
Bron: belastingdienst.nl / goededoelen.nl