Waarom Tulsa?

Hoe we een nieuw avontuur aangaan.

“Waarom Tulsa?” De gymleraar in de nieuwe school van onze dochter kijkt ons vreemd aan en verklaart ons openlijk voor gek dat we het prachtige Nederland inruilen voor Tulsa, Oklahoma. De blik van verbazing lijkt onze beslissing te bevragen, maar voor ons is de reden helder. Een aantal dagen geleden namen we afscheid van klasgenoten, collega’s, vrienden en familie en trokken we de deur van ons huis in Lelystad achter ons dicht. Het mocht geen afscheid heten, want dat klonk te definitief, dus we noemden het uitzwaaien. 

De komende jaren verblijven we in Amerika. In Tulsa, om specifiek te zijn.
Als ‘founder-gezin’ gaan we de opportuniteiten achterna. Mijn man, Sjoerd, is niet alleen gepassioneerd over geven, maar grijpt ook enthousiast allerlei kansen aan. En ik heb ja gezegd, niet alleen 16 jaar geleden, maar ook nu weer en we gaan samen met onze twee kinderen dit nieuwe avontuur aan. 

We komen als gezin aan in Tulsa, Oklahoma

Het is een stap in het onbekende, ik geef het toe. Want daar liepen we dan het nieuwe schoolgebouw binnen; het  rook er vreemd en elke vezel in mij twijfelde of dit wel de goede stap was. Zou ik morgen hier mijn nauwelijks Engelssprekende dochter aan de deur afzetten? Zou ze hier wel aarden? Een openbare school in Tulsa; de stad die vanwege haar complexe geschiedenis door veel Amerikanen met de nek wordt aangekeken, maar nu alles uit de kast haalt om boven haar historie uit te stijgen en bekend te staan om haar inclusie en generositeit. 

En precies daarom zijn we hiernaartoe verhuisd.
Vrijgevigheid; het thema wat de afgelopen acht jaar elke dag centraal stond in ons gezin, al sinds Sjoerd zich in de kerk afvroeg waarom hij zonder contant geld niet aan de collecte kon meedoen en zo het idee van Givt geboren werd. Hij verzamelde de mensen om zich heen en ze zetten alles op alles, zodat we in deze veranderende maatschappij toch gewoon konden blijven geven. Aan de kerk, aan het goede doel en aan de geefactie van de buurman. 

Tot het volgende probleem zich aandiende; nu het geven steeds digitaler wordt, wordt het ook minder zichtbaar.
En hoe leren we onze kinderen, die toch vooral leren door te zien en na te doen, om te geven? Hoe maken we het geven weer tastbaar, nu we onze favoriete goede doelen met een terugkerende gift ondersteunen en de kinderen vaak al bij de kinderdienst zijn wanneer we meedoen aan de collecte in de kerk? Hoe leren we kinderen de gewoonte van vrijgevigheid? 

Deze vraag is ook zeer relevant in de Verenigde Staten. Het valt op; kinderen lijken hier een prominentere rol te spelen dan in Nederland. Elke dag lijkt wel in het teken te staan van allerlei activiteiten voor het kind. Ik vermoed dat dat komt omdat een stabiele toekomst niet zo vanzelfsprekend is en ouders elke kans willen benutten om hun kind zo voorbereid mogelijk (en het liefst met een voorsprong) af te leveren aan de maatschappij. En in een samenleving die zo afhankelijk is van de vrijgevigheid van de ander, worstelen deze ouders met de vraag ‘hoe wordt mijn kind een vrijgevige volwassene?’.

We geloven dat Tulsa de perfecte plek is om die vraag te beantwoorden. Met kerken in overvloed en een gemeenschap die trots is op haar inspanningen voor anderen, denken we in deze stad op onze plek te zijn.

‘Why Tulsa?’, vroeg de gymleraar. “Because giving unites Tulsa.”

Hoe leer jij je kinderen de gewoonte van vrijgevigheid? 

– Tine –

Leave a Reply

De visie: hoe leren we onze kinderen de gewoonte van vrijgevigheid
Blog

Puppies, passie en filantropie

In deze blog vertel ik over ons gezinsavontuur in Tulsa, waar we deelnemen aan de ‘generosity-challenge’ van Givt. Samen met mijn man en kinderen leer ik over vrijgevigheid en het stellen van gezinsdoelen. We kiezen voor twee goede doelen, onderhandelen over donaties en ontdekken de waarde van geven als gezin. een nieuwe manier om onze kinderen op te voeden in liefdadigheid.

Lees verder »
Blog

Goed doen

In de blog deel ik onze ervaringen met de generosity-challenge, waar ons gezin in Tulsa, Oklahoma aan meedoet. We reflecteren op onze dagelijkse inspanningen om vrijgevig te zijn en verkennen verschillende manieren van geven. Ondanks de uitdagingen en grappige momenten ervaren we de helende kracht van samen delen en goed doen. We zijn op weg om onze kinderen op te voeden tot goede mensen.

Lees verder »
Beeld van kinderen die enthousiast hun Givt-coins inzamelen.
Blog

Twee emmertjes

In een kleine kerk boven een sushi-restaurant beleefde ik een troosteloos collectemoment, waar geven verre van tastbaar of verbindend voelde. Maar recente beelden van kinderen die enthousiast hun Givt-coins inzamelden, brachten een gevoel van verbinding en tastbaarheid terug naar de kerkgemeenschap. Onze dochters eenvoudige daad van het doneren van snoep, hoe klein ook, illustreert het belang van tastbaar geven.

Lees verder »