Goed doen

Een uitdaging in vrijgevigheid

De kinderen rennen enthousiast naar de brievenbus, vol verwachting of er weer iets van Givy voor ons is achtergelaten. We zijn bij dag vier van de generosity-challenge aangekomen en de kinderen zijn er helemaal in op gegaan. Gisteren kregen we een poster met ons gekozen geefdoel en met behulp van de Givt4Kids-app hebben de kinderen een deel van hun zakgeld aan onze gekozen doelen gedoneerd. Ook wij gaven met de Givt-app en zo waren we al halverwege ons doel! Een klein vreugdedansje was zeker op zijn plaats. 

Het geefdoel prijkt nu prominent op onze Amerikaanse koelkast, als een constante herinnering van onze gezamenlijke inspanningen als gezin en hoever we nog kunnen gaan.

Met een stapel kaarten komen de kinderen weer opgetogen het huis binnengestormd. ‘Kijk, mama, wat er in de brievenbus zat.’ We besluiten het mee te nemen in de auto, want we gaan vandaag op stap. Het First Americans Museum in Oklahoma City staat op de planning. Aangezien het zeker een uur duurt voor we er zijn, hebben we alle tijd om de kaarten even rustig te bekijken.

De kleurrijke kaarten nodigen uit tot gesprekken over verschillende manieren van geven en dagen ons uit om een doel voor vandaag te kiezen. En later te evalueren hoe dat ging. We krijgen zeven opties en ik voel dat ik door sommige keuzes word uitgedaagd. Hoezo hoort ‘iets nieuws leren’ hierbij; is dat wel goed doen? 

Verschillende manieren om te geven, iets nieuws leren, een klusje doen, iets delen, iemand aan het lachen maken.

We kiezen allemaal een ander kaartje. Zoon kiest ervoor om iets nieuws te leren, want ‘dat is een makkie’, we gaan immers naar het museum. Dochter kiest om iemand aan het lachen te maken en probeert daarna met de humor van een achtjarige allemaal grapjes op ons uit. Manlief wil iets delen met een ander. 

Ik neem me voor om vandaag iemand een compliment te geven, terwijl ik realiseer dat niemand het kaartje heeft gekozen om te helpen met een klusje thuis. 

De volgende dag, terwijl we aan de tafel zitten, reflecteren we op de dag daarvoor. Is het gelukt om te doen wat we ons hadden voorgenomen? We herinneren ons allemaal dat we gisteren uiteindelijk smeekten om nu echt te stoppen met die flauwe grappen. Dochterlief is meteen weer gemotiveerd om er vandaag nog een paar te maken. We hebben nieuwe dingen geleerd en lunch gedeeld met vrienden. 

Ik heb gesmokkeld, ik geef het toe. Ik stapte gisteren best chagrijnig uit bed en het heeft me alle moeite gekost om een gemeend compliment mijn strot uit te krijgen. Het is me vanochtend pas gelukt. Het voelt helend en verbindend om dit samen met mijn gezin te bespreken.

Zo blijkt maar weer dat de ‘generosity-challenge’ zijn naam eer aan doet, want het is soms nog best een uitdaging om vrijgevig te zijn in goed doen.

Hoe geef jij?

-Tine-

We komen als gezin aan in Tulsa, Oklahoma
Blog
Tine

Waarom Tulsa?

We zijn in Tulsa beland voor ons volgend avontuur. De stap naar deze stad, met haar complexe geschiedenis, is voor ons een heldere keuze. Onze overtuiging in de kracht van geven, leidt ons door dit avontuur. Maar nu staan we voor de uitdaging: hoe leren we onze kinderen vrijgevigheid in een digitale wereld? In deze stad, die trots is op haar vrijgevigheid, vinden we hoop voor de toekomst.

Lees verder »
De visie: hoe leren we onze kinderen de gewoonte van vrijgevigheid
Blog
Tine

Puppies, passie en filantropie

In deze blog vertel ik over ons gezinsavontuur in Tulsa, waar we deelnemen aan de ‘generosity-challenge’ van Givt. Samen met mijn man en kinderen leer ik over vrijgevigheid en het stellen van gezinsdoelen. We kiezen voor twee goede doelen, onderhandelen over donaties en ontdekken de waarde van geven als gezin. een nieuwe manier om onze kinderen op te voeden in liefdadigheid.

Lees verder »
Beeld van kinderen die enthousiast hun Givt-coins inzamelen.
Blog
Tine

Twee emmertjes

In een kleine kerk boven een sushi-restaurant beleefde ik een troosteloos collectemoment, waar geven verre van tastbaar of verbindend voelde. Maar recente beelden van kinderen die enthousiast hun Givt-coins inzamelden, brachten een gevoel van verbinding en tastbaarheid terug naar de kerkgemeenschap. Onze dochters eenvoudige daad van het doneren van snoep, hoe klein ook, illustreert het belang van tastbaar geven.

Lees verder »