Daklozen

Hoe we leed zien

Tijdens een gesprek met een Amerikaanse moeder die deelnam aan de ‘generosity challenge’ van Givt4Kids, leerde ik waarom haar kinderen ‘Feeding America’ als gezinsdoel hadden gekozen. Dit goede doel voorziet in voedzame maaltijden voor mensen die kampen met voedselonzekerheid. In Amerika is dat een op de zes … De kinderen van dit gezin kozen dit doel, omdat ze zo vaak daklozen zien, mensen die tekort hebben. De moeder legde uit: ‘Homelessness is visual. They see it and they want to do something about that.’

Dakloos zijn. Het is onmiskenbaar zichtbaar hier in Tulsa. Al in onze eerste week hoorde ik vanaf de achterbank: ‘Waarom loopt die man met een winkelkar op het midden van de weg? En waarom liggen er allemaal spullen in?’ Ik probeerde uit te leggen dat tegenspoed sommige mensen hier zonder vangnet achterlaat. En dat mensen zo, ondanks alle goede wil, soms op straat terechtkomen. Misschien een beetje kort door de bocht. We vonden het samen erg. “Gelukkig hebben we geen daklozen in Nederland,” opperde onze dochter.

Was dat maar waar. Na wat onderzoek ontdekte ik dat er bijna twee keer zoveel daklozen in Nederland zijn als in Oklahoma. Dat was me nooit opgevallen. Waarom is dakloosheid zoveel minder zichtbaar? Waarschijnlijk komt het doordat er door Nederland meer geïnvesteerd wordt in daklozenopvang en het aantal daklozen ook de ‘bankhoppers’ omvat – mensen die bij familie en vrienden verblijven. Maar zelfs in Nederland is dakloosheid een aanwezige realiteit.

Ik betrap mezelf erop dat ik vaak de neiging heb om mijn ogen af te wenden, mijn hart af te sluiten voor al dat leed. Misschien omdat het te veel is, of omdat ik mij diep in mijn kern ontzettend machteloos voel. Maar dat doen mijn kinderen niet, zij zien het nog. Zij gaan het nog met open hart aan. Ik ontdek steeds meer dat dit avontuur niet alleen gaat over wat wij onze kinderen kunnen leren, maar over hoe wij elkaar vormen. En samen impact kunnen maken. 

Heb jij nog ogen die zien?

-Tine-

Leave a Reply

We komen als gezin aan in Tulsa, Oklahoma
Blog

Waarom Tulsa?

We zijn in Tulsa beland voor ons volgend avontuur. De stap naar deze stad, met haar complexe geschiedenis, is voor ons een heldere keuze. Onze overtuiging in de kracht van geven, leidt ons door dit avontuur. Maar nu staan we voor de uitdaging: hoe leren we onze kinderen vrijgevigheid in een digitale wereld? In deze stad, die trots is op haar vrijgevigheid, vinden we hoop voor de toekomst.

Lees verder »
De visie: hoe leren we onze kinderen de gewoonte van vrijgevigheid
Blog

Puppies, passie en filantropie

In deze blog vertel ik over ons gezinsavontuur in Tulsa, waar we deelnemen aan de ‘generosity-challenge’ van Givt. Samen met mijn man en kinderen leer ik over vrijgevigheid en het stellen van gezinsdoelen. We kiezen voor twee goede doelen, onderhandelen over donaties en ontdekken de waarde van geven als gezin. een nieuwe manier om onze kinderen op te voeden in liefdadigheid.

Lees verder »
Blog

Goed doen

In de blog deel ik onze ervaringen met de generosity-challenge, waar ons gezin in Tulsa, Oklahoma aan meedoet. We reflecteren op onze dagelijkse inspanningen om vrijgevig te zijn en verkennen verschillende manieren van geven. Ondanks de uitdagingen en grappige momenten ervaren we de helende kracht van samen delen en goed doen. We zijn op weg om onze kinderen op te voeden tot goede mensen.

Lees verder »

Leave a Reply