Kinderen opvoeden

tot vrijgevige mensen

Het is inspirerend om te zien hoe andere ouders hun kinderen opvoeden tot vrijgevige mensen. En dat het een uitdaging is, dat is zeker; onze kleintjes worden niet geboren met empathie. Dat werd mij weer pijnlijk duidelijk toen mijn kinderen een tijdje geleden ziek waren.

Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar als mijn kinderen ziek zijn veranderen ze in de meest onhebbelijke wezens. Mijn hart breekt als ze ‘s nachts ijlend in bed onzin uitkramen en het me maar niet lukt om de koorts te temperen. Maar dat ze alleen in staat zijn om hun wensen en vragen als uitroeptekens te communiceren en het op een krijsen zetten als je hun gemompel niet meteen begrijpt, gaat na een dag of vier toch ook niet in de koude kleren zitten.

Gelukkig zijn we gemaakt om voor elkaar te zorgen en ik ben blij dat ik er voor ze kan zijn. Wanneer die koorts dan eindelijk weg is en ze zich weer wat meer mens voelen, is het voor mij tijd om iets duidelijker de grenzen aan te geven. Ze zijn tenslotte niet de enige wezentjes op deze aardbol. En als ik iets wil vermijden, is het wel dat deze tere zieltjes opgroeien tot egoïstische volwassenen. Want is dat niet de nachtmerrie van elke ouder? 

Het opvoeden van kinderen tot vrijgevige mensen leeft in elk geval hier in Tulsa. Een moeder deelde haar motivatie om haar kinderen geefzakgeld te geven: “Ik wil dat mijn kinderen opgroeien tot regelmatige gevers. Ik wil ze leren dat het iets is van elke dag, niet alleen met Kerst, of wekelijks aan de kerk, maar ingeprent in je DNA. Ongeacht hoeveel geld je verdient, er moet een deel naar anderen gaan.” Een vader legde uit: “Ik wil niet alleen dat mijn kinderen het leuk vinden om te geven, maar dat ze zelf gemotiveerd zijn om te geven, omdat ze snappen dat het waardevol is.

Het is een prachtige uitdaging; onze kinderen opvoeden – met empathie – tot autonome, vrijgevige mensen. Als ouders begeleiden en inspireren we hen en dan is het fijn dat je ook af en toe even bij de ander mee mag kijken. Want deze uitdaging kent haar frustraties. Maar ook haar kleine overwinningen; er worden bij ons thuis alweer vraagtekens gebruikt. 

Hoe voed jij je kinderen op tot vrijgevige mensen?

-Tine-

Ik ben op een missie om 500 Nederlandse gezinnen te vinden die hun kinderen de gewoonte van vrijgevigheid willen leren en daar hulp bij willen.

Help jij mee?

Leave a Reply

We komen als gezin aan in Tulsa, Oklahoma
Blog

Waarom Tulsa?

We zijn in Tulsa beland voor ons volgend avontuur. De stap naar deze stad, met haar complexe geschiedenis, is voor ons een heldere keuze. Onze overtuiging in de kracht van geven, leidt ons door dit avontuur. Maar nu staan we voor de uitdaging: hoe leren we onze kinderen vrijgevigheid in een digitale wereld? In deze stad, die trots is op haar vrijgevigheid, vinden we hoop voor de toekomst.

Lees verder »
De visie: hoe leren we onze kinderen de gewoonte van vrijgevigheid
Blog

Puppies, passie en filantropie

In deze blog vertel ik over ons gezinsavontuur in Tulsa, waar we deelnemen aan de ‘generosity-challenge’ van Givt. Samen met mijn man en kinderen leer ik over vrijgevigheid en het stellen van gezinsdoelen. We kiezen voor twee goede doelen, onderhandelen over donaties en ontdekken de waarde van geven als gezin. een nieuwe manier om onze kinderen op te voeden in liefdadigheid.

Lees verder »
Blog

Goed doen

In de blog deel ik onze ervaringen met de generosity-challenge, waar ons gezin in Tulsa, Oklahoma aan meedoet. We reflecteren op onze dagelijkse inspanningen om vrijgevig te zijn en verkennen verschillende manieren van geven. Ondanks de uitdagingen en grappige momenten ervaren we de helende kracht van samen delen en goed doen. We zijn op weg om onze kinderen op te voeden tot goede mensen.

Lees verder »

Leave a Reply