(Geef)Zakgeld

“Mama, wanneer krijg ik nou weer eens zakgeld?” Zakgeld, een onderwerp dat ouders wereldwijd bezighoudt, ook hier in Amerika. Wie krijgt wanneer hoeveel, en wat is de beste manier om kinderen financiële verantwoordelijkheid bij te brengen? 

Bij ons gaat het zo. Elke zaterdag krijgen mijn kinderen zakgeld. Of in ieder geval, dat is de bedoeling. In de praktijk vergeet ik het vaak of heb ik geen muntjes in huis. Dus het komt erop neer dat mijn kinderen zo eens in de zes weken hun zakgeld krijgen.  

Daarom besloot ik om een bankrekening voor hen te openen en het zakgeld automatisch over te maken. Het werkt, want nu wordt het niet vergeten. Maar toch blijft onze dochter vragen wanneer ze nou eindelijk weer eens zakgeld krijgt. Het gebrek aan tastbaar geld in haar spaarvarken lijkt het regelmatig binnendruppelende bedrag op haar rekening teniet te doen. Misschien tijd om dit systeem te herzien?

Ik heb niks te geven

Maar waarom geven we onze kinderen eigenlijk zakgeld? Het gaat niet alleen om het geven van geld, maar om het leren van belangrijke financiële vaardigheden. Toen mijn zoon teleurgesteld was over een impulsieve aankoop, leerde het hem om na te denken over zijn uitgaven en de gevolgen daarvan. Het is een manier om hen te leren verstandige keuzes te maken en de waarde van geld te begrijpen.

We doen het allemaal op onze eigen manier. Sommige ouders stellen zakgeld gewoon beschikbaar, anderen zetten er een klusje tegenover. Wat je aanpak ook is, de meeste gezinnen hanteren een systeem waarbij het geld wordt verdeeld over sparen, uitgeven en weggeven, zeker de andere ouders die ik hier in Tulsa spreek.

 

Op dat laatste, weggeven, heeft Givt4Kids zich gericht. In de Givt4Kids-app wordt gebruik gemaakt van geefzakgeld. Je kinderen krijgen maandelijks geefzakgeld in hun digitale portemonnee. Of ze ontvangen het wanneer jij dat wil, bijvoorbeeld als de klusjes zijn gedaan. Zo biedt Givt4Kids een flexibele manier om kinderen te leren geven en hen te laten ontdekken waar ze zelf om geven.

Hoe gaan jullie om met zakgeld?

-Tine-

Help jij mij op mijn missie om 500 Nederlandse gezinnen te vinden die hulp willen bij het opvoeden van hun kinderen tot vrijgevige mensen?

Leave a Reply

We komen als gezin aan in Tulsa, Oklahoma
Blog

Waarom Tulsa?

We zijn in Tulsa beland voor ons volgend avontuur. De stap naar deze stad, met haar complexe geschiedenis, is voor ons een heldere keuze. Onze overtuiging in de kracht van geven, leidt ons door dit avontuur. Maar nu staan we voor de uitdaging: hoe leren we onze kinderen vrijgevigheid in een digitale wereld? In deze stad, die trots is op haar vrijgevigheid, vinden we hoop voor de toekomst.

Lees verder »
De visie: hoe leren we onze kinderen de gewoonte van vrijgevigheid
Blog

Puppies, passie en filantropie

In deze blog vertel ik over ons gezinsavontuur in Tulsa, waar we deelnemen aan de ‘generosity-challenge’ van Givt. Samen met mijn man en kinderen leer ik over vrijgevigheid en het stellen van gezinsdoelen. We kiezen voor twee goede doelen, onderhandelen over donaties en ontdekken de waarde van geven als gezin. een nieuwe manier om onze kinderen op te voeden in liefdadigheid.

Lees verder »
Blog

Goed doen

In de blog deel ik onze ervaringen met de generosity-challenge, waar ons gezin in Tulsa, Oklahoma aan meedoet. We reflecteren op onze dagelijkse inspanningen om vrijgevig te zijn en verkennen verschillende manieren van geven. Ondanks de uitdagingen en grappige momenten ervaren we de helende kracht van samen delen en goed doen. We zijn op weg om onze kinderen op te voeden tot goede mensen.

Lees verder »

Leave a Reply