FAQ Geven

Veelgestelde vragen over
geven met Givt

Vragen-180x180
Search

Hoe gebruik ik Givt?

Geven met je smartphone
Givt is dé oplossing voor het meedoen aan de collecte zonder contant geld. Iedereen heeft een smartphone, met de Givt-app gebruik je deze tijdens de collecte om heel makkelijk een bedrag te geven. De Givt-app vind je gratis in de App Store en in Google Play.

Persoonlijk en bewust
Het geven van geld is niet zomaar een financiële transactie, het is vaak een persoonlijk en bewust moment. Vandaar dat wij de Givt-app zo ontwikkelen dat het net zo natuurlijk aanvoelt als het geven van contant geld.

Waarom ‘Givt’?
De naam Givt is gekozen omdat het zowel om ‘giving’ gaat, alsook om de ‘gift’ op zich. We zochten naar een moderne en compacte naam, die vriendelijk en speels oogt.

Als je goed naar het logo kijkt, zie je dat het groene balkje met de letter ‘v’ samen een collectezak vormen, wat een idee geeft van de functie van de app. Het geven aan de collectezak geeft de roots van onze app aan. Hier is in 2016 de ontwikkeling begonnen. Inmiddels kan Givt op velerlei manieren ingezet worden. 

Achter Givt zit een team van specialisten, verdeeld over Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die allemaal actief bezig zijn met de ontwikkeling en verbetering van Givt.

Download de Givt-app in de App Store of in Google Play. Registreer jezelf eenmalig als gebruiker door je gegevens in te vullen. Vervolgens werkt het net zo makkelijk als het geven van contant geld.

Open de app, selecteer het bedrag dat je wilt geven en kies vervolgens de manier van geven:
– beweeg je telefoon langs een collectemiddel
– scan een QR-code
– selecteer een doel uit een lijst
– of geef op locatie

Het gekozen bedrag wordt opgeslagen, van je bankrekening afgeschreven en aan de collecterende organisatie overgemaakt. 

Wanneer je op het moment van geven geen internetverbinding hebt, wordt de opdracht op een later moment bij het heropenen van de app verstuurd. Bijvoorbeeld als je thuis bent en weer gebruik maakt van WiFi.

Heel eenvoudig. Eenmaal geregistreerd bij Givt, hoef je alleen de app te openen, een bedrag te kiezen en vervolgens kies je de manier van geven:
– beweeg je telefoon langs een collectemiddel
– scan een QR-code
– selecteer een doel uit een lijst
– of geef op locatie

De app werkt als je telefoon voldoet aan een van de volgende systeemversies:
– iOS: vanaf versie 9.0
– Android: vanaf versie 5.1

Gebruik je een Windows Phone? Die ondersteunen we helaas niet.

Wanneer je Givt gaat gebruiken is het belangrijk dat je bluetooth ingeschakeld is wanneer je kiest om aan een collectemiddel te geven. Als je wilt geven op locatie, is het nodig om je locatievoorziening (iOS) / toegang tot locatie (Android) in te schakelen. 

Wanneer je op het moment van geven geen internetverbinding hebt, wordt de opdracht op een later moment bij het heropenen van de app verstuurd. Bijvoorbeeld als je thuis bent en weer gebruik maakt van WiFi.

Je kunt Givt gebruiken bij alle organisaties die bij ons zijn aangesloten. Dit varieert van kerken tot goede doelen, evenementen, musea en (straat)artiesten. Er komen elke week meer bij, check de app voor het totale overzicht.

Nog niet aangesloten?

Als de kerk of organisatie waaraan je wilt geven nog niet is aangesloten bij Givt, laat het ons weten, dan nemen we contact met ze op.

Zijn er meerdere collectes in één kerkdienst? Ook dan kun je geven in één vlotte beweging.

Door op de ‘Collecte toevoegen’-knop te drukken, kun je tot drie collectes activeren. Bij iedere collecte kun je een zelfgekozen bedrag invoeren. Klik op de collecte die je wilt aanpassen en vul een bedrag in of maak gebruik van de voorkeursbedragen. Het verwijderen van een collecte doe je door te drukken op het min-teken, rechts van het bedrag.

De verschillende collectedoelen worden onderscheiden door nummer 1, 2 of 3. Jouw kerk weet welk collectenummer overeenkomt met welk collectedoel.

Al bij de eerste collectezak of -mand waar je aan geeft, worden alle giften verstuurd. Dit geldt ook voor het scannen van de QR-code. In het giften-overzicht kun je al je giften terugvinden.

Wil je toch een collecte overslaan? Laat dan die collecte open (€ 0,00) of verwijder deze door te drukken op het min-teken, rechts van het bedrag.

Bekijk de video voor de uitleg van onze collega’s Nico en Maarten.

Wanneer je via Kerkdienstgemist een kerkdienst meebeleeft of terugluistert- of kijkt, en de kerk samenwerkt met Givt, dan kun je tijdens de dienst direct meedoen met de collecte via de Givt-app. Standaard zal op de Kerkdienstgemist pagina van de kerk de Givt geefbutton te zien zijn. Door de button aan te klikken verschijnt de QR-code die het collecte doel of de collecte doelen vertegenwoordigt. Kies in de Givt-app voor geven via QR, scan de code en je gift of giften zijn gegeven! Wanneer je via de Kerkdienstgemist-app op je telefoon naar een kerkdienst aan het kijken bent, kun je ook meteen geven met Givt. Onderaan de pagina vind je een Givt-knop die je doorstuurt naar de Givt-app. Kies een bedrag, en klaar! Nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan onderstaand instructiefilmpje.

Mijn account

Om je e-mailadres te wijzigen, ga je in het menu van de app naar ‘Mijn gegevens’. Daar kun je op je geregistreerde e-mailadres drukken om ‘m vervolgens aan te passen. Kies daarna voor ‘Opslaan’ en het is aangepast!

Ja, dat kan. In het menu kun je ervoor kiezen om één van deze opties in te stellen.

Wanneer deze instelling actief is, kun je je TouchID/FaceID in plaats van je e-mailadres en wachtwoord gebruiken om in te loggen. 

In het menu zie je de optie ‘Geeflimiet’. Pas je geeflimiet aan en kies voor ‘Opslaan’, nu is je geeflimiet aangepast!

Wanneer je je wachtwoord wilt wijzigen, kun je binnen het menu van de app kiezen voor ‘Mijn gegevens’. Onderaan kies je voor ‘Wachtwoord wijzigen’ en wij zullen vervolgens via je geregistreerde e-mailadres een e-mail sturen inclusief link, waarin je jouw wachtwoord kunt wijzigen.

Geen probleem, dat kan gebeuren natuurlijk.

Wanneer je je wachtwoord bent vergeten, kun je bij het inlogscherm kiezen voor ‘Wachtwoord vergeten?’. Wij sturen dan naar jouw geregistreerde e-mailadres een e-mail inclusief link waarmee je je wachtwoord kunt wijzigen. Met dat wachtwoord kun je vervolgens inloggen.

Dat vinden we jammer om te horen! We horen graag waarom.

Je kunt je Givt-account opzeggen door in je app-menu te kiezen voor ‘Account opzeggen’. Of via deze link via de website een verzoek te doen.

Mijn giften

In het menu van de app kun je bij ‘Giftenoverzicht’ je overzicht terugvinden.

Door de gekleurde bedragen zie je direct wat de status is: toegezegd, verwerkt, geannuleerd of geweigerd.

Ja, je gift met Givt is belastingaftrekbaar indien die aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), een culturele ANBI of aan een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) wordt gedaan.

Het verzamelen van je giften voor de belastingaangifte is altijd een hele klus. Als je geeft met Givt hoeft dat niet meer. Je kunt namelijk voor elk jaar een overzicht van al jouw giften die zijn gegeven met Givt downloaden. Dit overzicht kun je dan mooi gebruiken als bewijs bij je belastingaangifte. Zo gepiept dus! 

Tijdens de registratie in de Givt-app machtig je als gebruiker tot het incasseren van alle giften die je in de app doet. De transacties worden afgehandeld door SlimPay, een partij die gespecialiseerd is in de behandeling van machtigingen.

Er vinden geen afschrijvingen plaats tijdens het geven met Givt, dit gebeurt achteraf door middel van een automatische incasso. Op je bankafschrift zal je zien dat je gift afgeschreven is door Givt B.V. Alle automatische incasso’s zijn achteraf via je eigen bank te herroepen.

Je gift wordt binnen twee werkdagen van je bankrekening afgeschreven.

Je kan via het giftenoverzicht je gift annuleren door naar links te swipen (vegen). Let op: dit kan alleen als je je registratie in de Givt-app hebt voltooid.

Je kunt je giften ook op een later moment herroepen. Er vinden geen overschrijvingen plaats tijdens het geven met Givt, dit gebeurt achteraf door middel van een automatische incasso. Alle automatische incasso’s zijn achteraf via je eigen bank te herroepen.

Veiligheid

Om gebruik te kunnen maken van de Givt-app, moet je je eerst registreren. Tijdens de registratie in de Givt-app machtig je als gebruiker Givt B.V. tot het incasseren van de donaties die je in de app doet. Na registratie bewaren wij de door jou gekozen inlog- en persoonsgegevens zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te vullen. Wel zo makkelijk, toch? 😉

We vinden het daarnaast erg belangrijk dat alles veilig en risicoloos verloopt. Elke gebruiker heeft daarom een persoonlijk account met een eigen wachtwoord. Om je instellingen in te zien of te wijzigen, moet je ingelogd zijn.

We vinden het erg belangrijk dat alles veilig en risicoloos verloopt. Elke gebruiker heeft daarom een persoonlijk account met een eigen wachtwoord. Om je instellingen in te zien of te wijzigen, moet je ingelogd zijn.

Afhandeling transacties
De transacties worden afgehandeld door SlimPay; een partij gespecialiseerd in de behandeling van machtigingen. SlimPay staat onder toezicht van meerdere nationale banken in Europa, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB).

Ongevoelig voor fraude
Tijdens het registreren bij Givt machtig je als gebruiker tot het incasseren van de donaties die je in de app doet. Het is goed om te benadrukken dat er geen transacties plaatsvinden tijdens het geven met Givt. De transacties vinden achteraf plaats middels een automatische incasso. Aangezien deze achteraf te herroepen zijn, is het volledig veilig en ongevoelig voor fraude.

Overzicht
Individuele gebruikers kunnen in de Givt-app een overzicht vinden van alle giften die met de Givt-app gegeven zijn. Collecterende organisaties kunnen inloggen op het Givt-dashboard. Dit geeft een overzicht van alle financiële transacties samen, vanaf het moment van geven tot aan de volledige verwerking van de betaling. Zo is elke collecte van begin tot einde te volgen. Organisaties kunnen zien hoeveel mensen gebruik hebben gemaakt van Givt maar natuurlijk niet wie dat zijn.

Anoniem is een sleutelwoord bij Givt. Wij vinden het belangrijk dat je als gever anoniem blijft voor de ontvanger en we dragen er grote zorg voor dat deze ontvangende partij dus nooit terug zal kunnen zien van wie de gift afkomstig is. 

Enkel de totaalbedragen zullen worden gedeeld met de ontvangende partij. Gegevens van jou als gebruiker zullen ook nooit doorverkocht worden aan derden, deze worden alleen ingezet om het voor jou makkelijker te maken om te geven en om op een manier betrokken te zijn bij de goede doelen zoals jij dat prettig vindt.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan onze privacyverklaring.

Givt voldoet volledig aan de eisen die gesteld worden vanuit de AVG-wetgeving, AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Ben je benieuwd wat dat precies voor jou betekent? Het betekent dat wij zorgvuldig met jouw gegevens omgaan. Namelijk dat jij het recht hebt te weten welke gegevens we van jou bewaren, dat je het recht hebt om deze gegevens te wijzigen, het recht hebt om van ons te eisen dat wij jouw gegevens niet bewaren en dat je mag weten waarom wij je gegevens nodig hebben.

Wil je hier meer over weten, lees dan onze privacyverklaring.

Als je wilt geven op locatie, is het nodig om je locatievoorziening (iOS) / toegang tot locatie (Android) in te schakelen zodat je locatie wordt herkend. 

Wanneer je een Android telefoon gebruikt en aan een collectemiddel wilt geven, kan de Givt-app de zender in het collectemiddel alleen herkennen wanneer jouw locatiegegevens bekend zijn. Doordat Android dit zo geïmplementeerd heeft kunnen we niet anders dan deze toestemming te vragen en ook de locatie aan te hebben.

Jouw locatiegegevens worden nooit naar de servers verstuurd.

Lees hieronder welke gegevens we waarvoor nodig hebben:

Adresgegevens: We hebben je adresgegevens nodig om het mandaat aan te kunnen maken, zonder deze gegevens is het mandaat niet geldig en kun je je registratie niet afronden. Welke gegevens hiervoor nodig zijn, is wettelijk bepaald.

Mobiele nummer: We gebruiken je mobiele nummer voor het versturen van een SMS-code die nodig is bij het tekenen van het mandaat. Dit wordt verzorgd door onze partner SlimPay.

Betalingsgegevens: Je betalingsgegevens hebben we nodig om je gedane gift af te kunnen schrijven.

E-mailadres: We gebruiken je e-mailadres om je Givt-account aan te maken. Je logt in met je e-mailadres en je wachtwoord. Ook sturen we je af en toe een update maar hier kun je je ook altijd voor uitschrijven.

Hierover kun je meer lezen in onze privacyverklaring.

Je telefoon pikt het bluetooth signaal op van de zender die in het collectemiddel zit.

Het gaat hierbij om eenrichtingsverkeer en er hoeft dus geen verbinding te worden gemaakt, zoals je dat misschien gewend bent bij een bluetooth carkit of headset. Het is een veilige en makkelijke manier voor de telefoon om te weten welk collectemiddel het is. Op het moment dat de zender dichtbij is en het signaal door je telefoon wordt opgepikt, is je Givt gelukt!

De giften die je doet door gebruik te maken van de Givt-app worden achteraf afgeschreven middels een automatische incasso. Om deze incasso uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat je Givt toestemming geeft om dit te mogen doen.

Deze toestemming tot het incasseren van de donaties, geef je tijdens het registreren in de Givt-app door een machtiging af te geven aan Givt B.V.

In de Givt-app
In de Givt-app kun je de algemene voorwaarden en privacyverklaring terugvinden bij de veelgestelde vragen. Je opent de veelgestelde vragen door rechtsboven in het ‘Kies een bedrag’ scherm op het vraagteken te drukken.

Op onze website
Daarnaast kun je ze vinden op onze website: in de footer rechtsonder, onder het kopje ‘Overig’. Klik hier om naar de algemene voorwaarden te gaan of klik hier om naar de privacyverklaring te gaan.